El VI Congrés de RAEE tanca amb una clara aposta per incrementar la conscienciació ciutadana

El VI Congrés Nacional de RAEE es va celebrar a Còrdova durant les jornades del 3 i 4 d’octubre, reunint experts i professionals del sector de la gestió de residus electrònics per abordar temes com l’economia circular, el reglament RAEE i la nova plataforma electrònica de gestió.

La imatge principal mostra l’equip d’ECOTIC present al congrés juntament amb en Jaime Corderas, President del Patronat de Fundación ECOTIC i del Consell d’Administració d’ECOTIC Entidad Administradora i Legal Manager a Panasonic.

La inauguració institucional del congrés, conduïda per José Luis Losa, director a Comunica&Convence, va comptar amb la presència de Daniel García-Ibarrola, tinent d’alcalde del Ayuntamiento de Córdoba i delegat de Sostenibilitat i Medi Ambient; Margarita Ruiz, subdirectora general de Residus del Ministerio de Transición Ecológica y Reto Demográfico; Yolanda Sáez, secretària general de la FAMP; María López, secretària general de Medi Ambient i Canvi Climàtic de la Junta de Andalucía; i José Pérez, president de OfiRAEE. En les seves intervencions, van destacar la importància de la col·laboració en la gestió de residus i la necessitat d’innovar per avançar cap a una economia circular.

En aquesta primera jornada es va dur a terme una conferència inaugural sobre economia circular i productes sostenibles, impartida per María Rincón, policy officer a la Comissió Europea. Posteriorment, Lucía Herreras, subdirectora general a WEEE Forum, i Natalia Sierra, directora de Relacions Institucionals i Assumptes Públics d’AMBIWASTE i presidenta del Grup de Regulació de EUCOLIGHT a Brussel·les, van discutir sobre el desenvolupament del reglament RAEE en una sessió interactiva que va fomentar l’intercanvi d’idees.

Natalia Sierra i Lucía Herreras debatent sobre el desenvolupament del Reglament RAEE.

La primera de les taules rodones es va centrar en la nova Ordre Ministerial sobre la plataforma electrònica, on van participar Luis Palomino, secretari general de ASEGRE; Alfredo Gosálvez, secretari general de FECE; Raquel Gómez, subdirecció general d’Economia Circular del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico; i Paula Morago, responsable de sistemes de gestió a CONTAZARA S.A. Moderada per Luis Moreno, director general de Fundación ECOLEC, la taula va analitzar com la digitalització pot millorar la traçabilitat i el control dels residus.

D’esquerra a dreta: Raquel Gómez, Luis Moreno, Alfredo Gosálvez, Luis Palomino i Paula Morago.

La segona taula va reunir representants dels gestors del sector, com Juan Pedro Felipe Santos, director gerent de RECILEC, S.A.; Rafael Amat Alcalá, director i soci fundador de Ecoquímica; David González, responsable de planta RAEE España a Derichebourg; i Mari Luz Rivas, directora de zona a PreZero España, moderats per María Teresa Etayo Lucas, directora d’Operacions a ERP. La conversa es va centrar en buscar solucions més eficients i sostenibles per a la gestió de residus.

D’esquerra a dreta: María Teresa Etayo, Mari Luz Rivas, Juan Pedro Felipe, David González i Rafael Amat.

Aquesta primera jornada també va ser un moment per retre homenatge a Joan Riba, primer director general de Fundación ECOTIC, que ens va deixar el passat 11 de setembre a l’edat de 76 anys. El nostre Director General, Andreu Vilà, va pujar a l’escenari per recordar tant la seva visió professional com la seva qualitat humana, la seva capacitat per inspirar els altres, la seva proximitat i la seva passió pel medi ambient.

Ja en la segona jornada, Vilà va ser entrevistat per la Cadena COPE, on va reflexionar sobre l’evolució del sector i va subratllar la importància de la col·laboració i la innovació per a una gestió de residus electrònics més eficient. Es van tractar temes com la cooperació públic-privada i la necessitat de campanyes de conscienciació per millorar la recollida de residus.

El nostre Director General, Andreu Vilà, durant la seva entrevista a la Cadena COPE.

També es va celebrar una taula de debat sobre la col·laboració públic-privada, moderada per Juan Manuel Fernández, director del Gabinet Tècnic de la FAMP, i amb la participació de Joaquín Caballero, cap del Servei de Residus i Qualitat del Sòl de la Junta de Andalucía; Belén Ceular, responsable de Proyectos y Planificación en SADECO S.A.; i Carlos Bejarano, secretari general de FAEL. Se discutieron las campañas de fomento de la recogida y concienciación ciudadana, así como la colaboración de comercios y el apoyo de puntos limpios.

D’esquerra a dreta: Juan Manuel Fernández, Belén Ceular, Carlos Bejarano i Joaquín Caballero.

A la vegada, Ceular va presentar el projecte municipal SADECO 5.0, destacant el seu enfocament innovador per millorar la gestió de residus. També es va celebrar una taula sobre el marc de finançament per a projectes d’economia circular, on Raquel Gómez i Jesús Alijarde, director general de IBERSYD, van discutir subvencions i regulacions pertinents, moderats per Guadalupe Cruz, WEEE manager a Trina Solar.

D’esquerra a dreta: Guadalupe Cruz, Raquel Gómez i Jesús Alijarde.

Finalment, Pau Garcia-Milà, cofundador de Founderz, va impartir una conferència sobre l’impacte de la intel·ligència artificial en l’àmbit dels residus. El congrés va concloure amb la clausura institucional a càrrec de José María Bellido, alcalde de Córdoba; Carmen Jiménez, directora general de Sostenibilitat Ambiental i Economia Circular de la Junta de Andalucía; i Andreu Vilà, com a vicepresident d’OfiRAEE.

Pau Garcia-Milà durant la seva conferència sobre l’impacte de la IA en el sector.

La directora general de Sostenibilitat Ambiental i Economia Circular, Carmen Jiménez, va ressaltar la importància d’aquest esdeveniment com un espai de cooperació i reflexió per afrontar els reptes del sector. Va subratllar la necessitat d’impulsar la reutilització, el reciclatge i la valorització de residus per complir amb les metes de la Unió Europea i avançar cap a una societat més sostenible.

El Congrés va destacar diversos punts clau sobre la gestió de residus electrònics a Andalusia. En la darrera dècada, la comunitat ha duplicat la recollida d’aquests residus, superant les 53.000 tones el 2023. Actualment, a la regió operen 9 organitzacions col·lectives i al voltant de 25 individuals que gestionen el 82% dels RAEE recollits.

La col·laboració entre les administracions i els Sistemes Col·lectius de Responsabilitat Ampliada del Productor (SCRAP) ha estat essencial per millorar la recollida i el reciclatge de residus electrònics a Andalusia, un esforç que ha contribuït al compromís de la comunitat amb la sostenibilitat.

Des d’ECOTIC volem expressar el nostre més sincer agraïment a tots els ponents, assistents i organitzadors que van fer possible el VI Congrés Nacional de RAEE a Còrdova.

Consulta la galeria completa