Firmem el nou conveni de gestió de RAEE impulsat per la Xunta de Galicia juntament amb deu SCRAP

La Xunta de Galícia ha fet una crida als ajuntaments gallecs perquè s’adhereixin al nou conveni marc de col·laboració per a la gestió dels residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEE), signat amb els Sistemes Col·lectius de Responsabilitat Ampliada del Productor (SCRAP), entre els quals hi ha ECOTIC.

Tal com ha explicat la conselleira de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Ángeles Vázquez, aquest nou acord contempla un increment significatiu de les compensacions econòmiques que perceben les entitats locals per la seva col·laboració en la recollida d’aquests residus. En concret, passaran dels 96 euros per tona actuals als 130 €/t, cosa que representa un augment del 35%.

A més, la Xunta ha instat els ajuntaments a adherir-s’hi abans del 30 de setembre de 2025. Aquells que formalitzin l’adhesió abans d’aquesta data podran beneficiar-se’n amb caràcter retroactiu des de l’1 de gener de 2025.

El conveni, amb una vigència prevista fins al 2028 i amb possibilitat de pròrroga, té com a objectiu reforçar la col·laboració entre les administracions públiques i els SCRAPs per millorar la recollida, el tractament i el reciclatge dels RAEE. Segons la conselleira, aquest marc permetrà avançar en la identificació de necessitats, la millora organitzativa, la resolució de problemàtiques específiques i la cerca de solucions més eficients en matèria de gestió de residus electrònics.

L’adhesió al conveni pot fer-se des del 4 de juliol mitjançant la plataforma SIRGA, amb una sol·licitud electrònica signada per la persona competent i acompanyada de la documentació aprovada per l’òrgan corresponent de l’ajuntament.

El nou conveni marc ha estat subscrit per la Conselleria de Medi Ambient i Canvi Climàtic i deu dels onze SCRAP actualment autoritzats: Fundació ECOTIC, Fundació ECOLEC, ECOASIMELEC, European Recycling Platform RAEE, S.L., Fundació ECO-RAEE’S, Fundació ECOLUM, ECOECHE, ECOFIMÁTICA, Associació AMBILAMP i SUNREUSE ASSOCIATION.

Des d’ECOTIC celebrem aquesta nova etapa de col·laboració institucional, que permetrà continuar avançant cap a un model d’economia circular més eficient i compromès amb la sostenibilitat i el benestar de la ciutadania.