Entra en vigor el nou reglament europeu sobre gasos fluorats amb efecte d’hivernacle

El nou reglament amplia les disposicions sobre l'ús, la contenció, la recuperació, el reciclatge, la regeneració i la destrucció dels gasos fluorats, així com per al control i la supervisió necessaris per al seu compliment.

El Reglament UE 2024/573 recent ha introduït canvis significatius en la regulació dels gasos fluorats d’efecte hivernacle (F-Gas), amb l’objectiu d’abordar de manera més rigorosa la reducció de la seva presència al mercat i promoure la sostenibilitat ambiental. Explorem les implicacions d’aquestes noves mesures i el seu impacte a la indústria de la calefacció, ventilació i aire condicionat (HVAC).

El Reglament UE 2024/573 , publicat el 20 de febrer de 2024, reemplaça l’anterior F-Gas 517/2014 i estableix restriccions més estrictes per a la producció, importació i comercialització de gasos fluorats a la UE. Destaca la reducció progressiva de la seva presència al mercat i la imposició de límits quantitatius específics per als hidrofluorocarburs (HFC), amb l’objectiu de complir els compromisos de l’ Acord de París i promoure una economia més sostenible.

El nou reglament amplia les disposicions sobre l’ús, la contenció, la recuperació, el reciclatge, la regeneració i la destrucció dels gasos fluorats, així com per al control i la supervisió necessaris per al seu compliment. S’enfoca en la prevenció d’emissions, el control de fuites i la promoció de pràctiques de gestió més sostenibles al sector HVAC.

Pel que fa a l’impacte al parc existent d’equips d’aire condicionat i bombes de calor, el reglament estableix restriccions sobre l’ús de refrigerants verge i promou la utilització de refrigerants recuperats i reciclats. Això garanteix la continuïtat operativa dels equips instal·lats i redueix l’impacte ambiental del manteniment.

A més de les restriccions en la producció i la comercialització de gasos fluorats, el Reglament UE 2024/573 també estableix requisits més estrictes quant a la certificació i formació de tècnics en el maneig d’aquests gasos. Es detallen els requisits mínims de formació en el coneixement de la regulació, la prevenció d’emissions i la recuperació de gasos fluorats, assegurant així pràctiques segures i responsables al sector.

La seva entrada en vigor l’11 de març representa un pas important cap a la reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i el compliment dels objectius del Pacte Verd Europeu . Per ECOTIC , aquestes noves mesures ofereixen una oportunitat per promoure pràctiques més sostenibles al sector HVAC i contribuir a la protecció del medi ambient.